29-11-2015 | Eerste try-out ‘De Onthulling’In Theater De Muzengaarde in Tilburg is de eerste try-out van Barts meest persoonlijke show ‘De Onthulling’, met Frans van der Tak aan de vleugel, die ook voor deze voorstelling de muziek schreef. Er kwam maar liefst 150 man publiek op af. Hoewel de voorstelling nog voor verbetering vatbaar is, waren de reacties positief, zoals van deze bezoekster:

Hallo Bart,

Ik was vanmiddag op de try-out van je nieuwe voorstelling in Mariëngaarde, Tilburg.
Ik heb er enorm van genoten. De manier waarop je speelt met woorden is echt heerlijk. Het riep veel gevoelens in me op, van ontroering naar plezier. Dat vind ik mooi als je dat kan.

Bedankt, Ineke


 30-08-2015 | Overlijden Gerard RoelofsOp 30 augustus 2015 overlijdt na een kort ziekbed lichttechnicus Gerard Roelofs uit Hilvarenbeek, de man van Lieveken Naaijkens. Maar liefst vijfentwintig jaar verzorgde Gerard met grote regelmaat en door heel Nederland het licht bij de voorstellingen van Bart. In de loop der jaren werden zij goede vrienden en werd Gerard een belangrijke vertrouweling bij de ontwikkeling van de shows. Ook na de voorstelling wierp Gerard op zijn eigen bekende wijze zijn licht op de voorstelling, zie foto. Na de dood van Gerard gaat Bart nimmer het toneel op, zonder even aan hem te denken. Tijdens de begrafenis van Gerard Roelofs las Bart een gedicht voor dat als volgt eindigde:

Jij gaf eenieder, met besef van plicht
onbaatzuchtig het mooiste licht.
Toegewijd, met energie en nauwgezet
deed je de techniek in de open lucht
voor toneel, muziek en cabaret.

Werken met jou,
maakte van theater iets extra tofs.
Met de schepper van ons aller licht:
Gerard Roelofs!

Eén ding is het echter, wat er nu aan schort;
Jouw lichtjaren waren veel te kort.
 01-03-2015 | Maurice Hermans in HilvarenbeekIn Hilvarenbeek organiseert Bart de voorstelling 'Rondom Toon', door zoon Maurice Hermans en pianist Egbert Derix. In deze voorstelling staat vader Toon Hermans centraal, metwie Maurice ruim veertig jaar intensief samenwerkte en met hem door Nederland en buitenland (Amerika, Canada) toerde. Maurice zingt liedjes van zijn vader, draagt zelfgeschreven gedichten voor en brengt een ode zijn moeder Rietje. De talrijke bezoekers genieten van een show waarin weliswaar de grote Toon Hermans centraal staat, maar door de pure performance door Maurice authentiek genoeg is om als nieuw en verfrissend te worden ervaren. En door de aanwezigheid van Toons gitarist en mandolinist Benny Ludeman, werd het een wáár Toon-feestje, dat bij Bart en Janine thuis vrolijk werd voortgezet. 22-01-2015 | Tilburgse Revue 'Ik zal oe leere!'Van 22 januari (première) tot en met 1 febr. 2015 hebben zo'n 9000 bezoekers in de Schouwburg van Tilburg kunnen genieten van de twaalfde Tilburgse Revue: 'Ik zal oe leere!', waarvoor Bart teksten mocht schrijven, samen met schrijver-cabaretier Frank van Pamelen, journalist-chroniqueur Ed Schilders en voormalig journalist Hans Rube. 'Ik zal oe leere' werd een waar theaterfeest, mede door de uitstekende muzikale composities van Berrie Kolmans, gedegen regie van Joris Donders en Linda van Hout en artistiek innovatieve vormgeving door Paul Urbanus. 'Ik zal oe leere!' mocht zich verheugen in een uitstekende recensie in het Brabants Dagblad van vrijdag 24 januari 2015 door Arnold Verplancke en Joke Knoops.
Chillburg, Killburg, Tilbotown


Het orthopedagogisch lab

 21-10-2014 | Overlijden Seth Gaaikema

Het was Seth Gaaikema die de vijftienjarige Bart sedert 1977 alle aspecten van het theatervak bijbracht. De naar vakkennis hunkerende middelbare scholier zat naast Seth in de auto en vroeg hem honderduit. Aan Brouwersgracht 58 te Amsterdam gaf Seth begin jaren tachtig de te snel en soms binnensmonds sprekende ambitieuze cabaretier-in-de-dop spraaklessen. De leraar-leerlingband zou door de jaren heen langzaam kantelen. Vele jaren reisde Bart met zijn voormalige theaterleraar door Nederland. Later werd Bart leverancier van grappen en oneliners voor Seths theatershows en ouderjaarsconférences voor de televisie. Bart organiseerde try-outs voor Seths programma's en werkte mee aan diverse boeken. Samen met Seth begon hij aan diens biografie, die vooralsnog onvoltooid is gebleven. Sedert het jaar 2000 onmoeten Seth en Bart elkaar elke maandagmiddag, waarna zij vaak samen aten. Meestal bij Boer Goossens in Den Dungen. Soms bij Bart thuis, zoals op foto: Seth voor de laatste keer bij Bart en Janine in de tuin, de laatste asperges juni 2014.

Westerkerk Amsterdam, 27 oktober 2014

 15-09-2013 | Opening MCC Elckerlyc in Hilvarenbeek


Op de zonovergoten zondag 15 september 2013 liep Hilvarenbeek uit voor de officiële opening van het fonkelnieuwe multifunctioneel cultureel centrum. Naast de ludieke opening door muzikanten, toneelspelers, Tijl Uilenspiegel en reuzin Hildewaris buiten, was er een doodernstig programma met toespraken binnen. Bart verwelkomde het publiek in de hoedanigheid van dorpsschrijver (buiten) met zijn lied 'Hallo Elckerlyc! ', begeleid door saxofoniste Martijne van Dijk.

Hallo Elckerlyc!
Hállo Elckerlyc, wat 'n pracht.
Op deze dag heeft Beek heel lang gewacht.
Hallo Elckerlyc, wat 'n pracht.
Het Hart voor Cultuur
is nu volbracht.

Een eerste lofzang op jou:
'Ons Elckerlyc'.
Met een plein vol volk
en blaasmuziek.

Voor 't eerst zie jij
jouw Beeks publiek.
Ook al klinkt 't ietwat pathetiek.

Hallo Elckerlyc!
Hallo Elckerlyc!
 01-06-2013 | 02-06-2013 | Afscheid van het oude C.C. ElckerlycOp 1 en 2 juni 2013 neemt Hilvarenbeek massaal afscheid van het oude cultureel centrum Elckerlyc. Alle disciplines uit het plaatselijke culturele leven nemen eraan deel: muziek, toneel, carnaval, koor, musical, cabaret. Bart sluit de avond met zijn afscheidshymne: 'Houdoe Elckerlyc en bedankt!', op muziek van Maarten Jense, gezongen door drie volle zalen, die de tekst staand en uit volle borst meezongen, als ware het een nieuw Biks volkslied.

Houdoe, Elckerlyc en bedankt;
de stem van Hilvarenbeek
honderd jaar verklankt.
Houdoe, Elckerlyc en bedankt.
Uitgeleefd, afgekeurd,
maar nooit afgedankt.

Een laatste lofzang op jou:
'Ons Elckerlyc'.
Mee un zaal vol zang
en blaasmuziek.
Eén keer voor jou
Zingt nu 't Biks publiek.
Ook al klinkt het
wat melancholiek:

Houdoe, Elckerlyc.
Houdoe, Elckerlyc.


 05-11-2012 | Lied over Prins FrisoOp vrijdag 9 november 2012 bezoekt Koningin Beatrix de provincie Noord-Brabant. Niemand weet dat zij zich inmiddels in het diepste geheim opmaakt voor de Troonsafstand. Hilvarenbeek staat óók op het programma. Toevallig dat Bart de Groof daar woont en zich met zijn cabaretprogramma's “Majesteit is moe“ en “Klappen voor de Koningin“, zich al jarenlang (intensief) verdiept in het Koningshuis.
Burgemeester Ryan Palmen zal Hare Majesteit met alle egards ontvangen. Eerder zegde hij Bart toe zijn best te doen het lied “Machteloos“ de Koningin nadrukkelijk buiten het protocol toe te spelen. Aan de vooravond van het bezoek nam hij stellig afstand van deze belofte. Omroep Brabant radio en tv sprong hierop uiteraard gretig in. Het oordeel is aan de kijker.

 20-09-2012 | Try outs Klappen voor de Koningin

Tijdens de try-outs van Klappen voor de Koningin blijkt dat Bart en Frans beschikken over prachtig nieuw materiaal.
Fotograaf Cees Roelofs organiseerde voor de Rotaryclub Tilburg een eerste try-out. Het bleek een geslaagde avond; de reacties waren unaniem positief. Met hier en daar een kritische kanttekening, maar dat moet kunnen bij een inspeelvoorstelling.
Het publiek geniet van de mooie chansons en de spitsvondige grappen en opmerkingen. Voor deze show schafte Bart prachtige oranje schoenen aan, bij zijn ex-dorpsgenoot Floris van Bommel. De roddelbladen voorspellen dat Beatrix nog wel even blijft. Dat is mooi, want dan kan Bart zorgeloos zijn nieuwe show blijven spelen. En zijn oranje schoenen afdragen.

Beluister hier twee geluidsfragmenten:
Machteloos
Klappen voor de koningin

 17-02-2012 | New York, volmaakte inspiratiebron'Eén keer New York, altijd New York!' Samen met zwager Stefan, die in New York jarenlang vrienden heeft wonen, bezocht Bart voor het eerst Big Apple. Hij is er voor het leven gegerepen. "Het negatieve, kleingeestige en benepen denken wat de gemiddelde Nederlander soms karakteriseert, wordt door de New Yorker gecompenseerd door positief en groots denken en zijn.' Het culturele leven is er even intrigerend als onuitputtelijk. In de wijk Tribeca werd Bart op straat ineens hartelijk begroet door filmactrice Shirley Maclaine. "Zoiets gebeurt mij dus in Nederland nou nooit...! Mocht ik ooit de postcode-of staatsloterij winnen met een paar miljoen, dan zou ik eerst nooddruftigen in mijn directe omgeving financieel het hoofd bieden. Als er dán nog wat over is, koop ik daarvan een appartement in Manhattan. I'am sure about that." 31-12-2010 | Ten Paleize

Bart bezoekt Paleis Soestdijk op de laatste dag dat het nog kan: 31 december 2010. Dit natuurlijk voor zijn programma Majesteit is moe. Inmiddels is Paleis Soestdijk weer opengesteld vanwege de overweldigende belangstelling voor ons Koningshuis. Voor hoe lang is niet bekend. Het kabinet beraadt zich koortsachtig over de (eind)bestemming van het overigens prachtige gebouw. Tot op heden zijn er niet echt gegadigden voor.
De regering overweegt nu een rusthuis voor overspannen politici (met of zonder gedoogsteun).

 01-11-2010 | Revue Duizend Dromen

foto: v.l.n.r.: Bart de Groof, Frank van Pamelen, Jace van de Ven en Ed Schilders bij de Piushaven in Tilburg

Ed schilders, Frank van Pamelen, Bart de Groof en Jace van de Ven leveren het script af van de 11e Tilburgse Revue Duizend Dromen, waarin Het Huis der Duizend Likeuren aan de Piushaven van Tilburg een belangrijke rol speelt. Aan het brainstormen en schrijven van deze revue heeft Bart veel plezier beleefd: “Voor mijn geboortestad heb ik hierdoor meer waardering gekregen. Er is méér culturele diepgang dan je op het eerste gezicht verwacht, ook al is het vaak onderhuids. Tilburg mag wat mij betreft zelfbewuster worden...“.

 04-04-2010 | Kruidendokter

Bart heeft een lang onderhoud met Willem van de Moosdijk (82), de zelfverklaarde Kruidendokter uit het Brabantse Casteren over wie Bart een musical wil schrijven. In de jaren '60 maakte Van de Moosdijk furore als de natuurgenezer. Uit het zuiden van Nederland. In Nederland reden dagelijks tweeëntwintig volkswagenbusjes rond met opdruk Kruidenhuis Holland om zijn (omstreden) kruiden aan de man te brengen. Op vrijdag 13 december 1968 wist televisie-icoon Willem Duys in een bewogen uitzending van één uur het imperium van dokter van de Moosdijk met de grond gelijk te maken.
Willem zou van de Moosdijk niet zijn om het hierbij te laten zitten. Een nieuwe Tijl Uilenspiegel was geboren. Hij weet de gemoederen nog decennia lang bezig te houden.

 01-07-2009 | Optreden in De Kattendans te Bergeijk

Op 29 april 2009 trad Bart de Groof op in De Kattendans te Bergeijk, samen met Marie-Cécile Moerdijk en Erzsébet Mak met het programma 'Een Lugtig avondje'.
De opbrengst van de avond is bestemd voor het behoud van het schrijfhuisje van de in 1996 overleden schrijver Arie van der Lugt, die zijn laatste jaren doorbracht in het Brabantse Luijksgestel. Jarenlang was hij de meest uitgeleende auteur bij de Nederlandse bibliotheken.
Hij schreef tientallen toneelstukken en 50 romans, waaronder God schudde de wateren,over de Zeeland-ramp in 1953 en twee boeken over Kruiden'dokter' Willem van de Moosdijk.

Op 7 juni 2009 vierde zangeres en schrijfster Marie Cécile Moerdijk haar 80e verjaardag in de schouwburg van haar woonplaats Lommel (B), waar zij ook stadsdichteres is.

 25-07-2008 | Bart bezoekt huis Gerard Reve
Bart op uitnodiging van de huidige bewoners van La Grâce, in Poét-Laval (Zuid Frankrijk, juli 2008) op bezoek in het huis van Gerard Reve, die er van 1972 tot en met 1997 verbleef.
Reve schreef daar ondermeer Bezorgde Ouders, Een Circusjongen en zijn laatste roman 'die alle andere overbodig maakte...': Het Boek van Violet En Dood.