FRANS VAN DER TAK - piano


Frans van der Tak (Amsterdam, 1946) studeerde piano en clavecimbel aan het Sweelinck Conservatorium.
Door deze verschillende studies bewoog zijn carrière zich steeds tussen de werelden van de muzikale uitvoeringspraktijk met de daarbij behorende stijlperiodes. Oude muziek met flauto traverso en viola da gamba maar ook jarenlang vormde Frans van der Tak een duo met saxofonist Hans de Jong en legde zich toe op de hedendaagse muziek.
In Amsterdam was hij actief als docent en dirigent van twee operetteverenigingen, een operakoor, een blazersensemble, strijkersensemble en een (amateur)symfonieorkest.

Vele opnamen
In 1974 werd Frans van der Tak benoemd aan het Brabants Conservatorium in Tilburg. Vanaf dat moment legde hij zich toe op kamermuziek, ensemble en op solistisch werk. Met name het Concert Champ├Ętre van Francis Poulenc heeft hij met verschillende orkesten uitgevoerd.
In al deze hoedanigheden heeft hij vele radio-, grammofoon- en cd-opnamen gemaakt. Ongeveer twaalf jaar geleden groeide een nieuwe hartstocht: het kunstlied. Hij heeft een vast duo met de sopraan Margo van Laack.

Cabaret
In de winter van 2003 ontmoette Frans in de schouwburg van Eindhoven tekstschrijver en cabaretier-chansonnier Bart de Groof voor het eerst. Dit eerste contact resulteerde in een aantal vrijblijvende repetities. Na enkele geslaagde try-outs was een nieuwe en inspirerende samenwerking een feit. Een geheel nieuwe show, met fonkel-nieuwe teksten en met vooral ook zelfgecomponeerde muziek ziet het licht.