2000 | 1990 | 1980 | 1970

Twee producties, één jubileum.
Cabaretprogramma ‘De Onthulling’ en Chansons met ‘The Roses’
Momenteel reist Bart met maar liefst twee programma’s door het land.
Samen met Frans van der Tak èn The Roses.

De Onthulling

In de nieuwe show ‘De Onthulling’ vertelt Bart van welke beroemde Nederlander hij de achterkleinzoon is. Niemand zal het raden omdat het de naam van zijn moeder betreft. Het wordt een muzikale voorstelling over de rijkdom van de Nederlandse taal. Bart studeerde Nederlandse taal-en letterkunde, evenals zijn beroemde overgrootvader. Nu weet u nóg niks.
Deze negende show is volgens hem zijn meest persoonlijke: “Wanneer je de vijftig gepasseerd bent, mag je naast maatschappijkritiek ook meer over jezelf loslaten.” Waar gaat ‘De Onthulling’ over? Over de onuitputtelijke mogelijkheden van het Nederlands, opmerkelijke voorvallen in zijn inmiddels dertigjarige carrière. Zijn leermeester; en later goede vriend Seth Gaaikema geeft Bart een prominente plaats, zonder daarbij sentimenteel te worden. Frans van der Tak staat wederom garant voor verrassende composities en prachtig pianospel.Franse chanson programma: ‘Bart & The Roses’

In de dertig jaar dat Bart schrijft en optreedt, heeft hij ook nogal wat Franse chansons vertaald in het Nederlands met groot respect voor beide talen. Dat levert een even intrigerend als breed scala van ‘nieuwe’ liedjes op. Van Charles Trenet tot Yves Duteil, van Patrick Bruel tot Gilbert Bécaud. Al deze Nederlandse chansons kennen een geheel eigen kleur en emotie, die op fabuleuze wijze muzikaal worden vormgegeven en ingekleurd door salonorkest The Roses uit Eindhoven met de volgende instrumenten: piano, contrabas, accordeon en drie violen. The Roses zijn al dertig jaar een hechte vriendenclub, die op hoog niveau musiceert. Na een paar repetities hadden Bart & The Roses een uitgesproken klik. Maar het is vooral aan u, het publiek, om dat te bepalen.


Bart & The Roses

Foto: Cees Roelofs

Dertig jaar tekstschrijver-cabaretier, maar nog éven geen feest

Op 22 januari 2014 viert Bart het feit dat hij dertig jaar geleden de sprong naar het podium waagde. Samen met medestudent-Nederlands Iben Bakermans schreef en speelde hij het avondvullende programma 'Dichterbij' dat in de stampvolle Speeldoos in Vught in première ging. Sedertdien schreef en produceerde Bart een negental cabaretprogramma's, waarmee hij door Nederland reisde, twee succesmusicals, Caren (1997) en Bevrijdingskind (2005) en als co-auteur twee Tilburgse revues. Alle reden voor een onderhoudend jubileumprogramma, dat dit jaar het licht zou moeten zien. De (werk)titel is: 'Het hele verhaal', waarbij na de pauze ook het Eindhovense salonorkest The Roses zouden worden betrokken. Maar dit jubileumjaar kent voor Bart een waar dieptepunt. Na jarenlange ziekte en toenemende zorgen omtrent zijn gezondheid, overleed Seth Gaaikema op 21 oktober in de leeftijd van 75 jaar tóch nog onverwacht in 's-Hertogenbosch, aan hartfalen. "Van de tweeënvijftig jaar dat ik besta waren Seth en ik achtendertig jaar bevriend, in toenemende mate en in intensiteit. Als je een vriend in zijn laatste maanden tracht te begeleiden met een lach èn een traan, en wanneer zich even later het onherroepelijke voltrekt, dan ben je niet in de stemming voor het schrijven en spelen van een feestelijke jubileumprogramma. 'The show must go on' - maar niet voor elke prijs." Op maandag 27 oktober hebben familie, vrienden en fans Seth vanuit de Westerkerk op waardige wijze uitgeleide gedaan en hem naar zijn laatste rustplaats op Zorgvlied te Amsterdam gebracht. Bart werkt verder aan vertalingen van Franse chansons en schrijft teksten voor de jubileumshow-2015, waarvan de première is op 18 oktober 2015 in het prachtige nieuwe C.C. Elckerlyc te Hilvarenbeek. Kaarten zijn reeds te bestellen. Een eerste try-out met The Roses voor het Academisch Genootschap in Eindhoven op 26 september wordt uitstekend ontvangen.

Nieuwe interessante wegen

Op zondag 28 april 2013 treedt Bart voor de laatste keer op met 'Klappen voor de Koningin', nog nèt in het oude C.C. Elckerlyc in Hilvarenbeek, aan de vooravond van de inhuldiging van Koning Willem-Alexander, op 30 april. Na een paar seizoenen shows gemaakt te hebben over het koningshuis en Beatrix wordt het tijd voor wat anders. Een nieuwe voorstelling is zomaar niet geschreven en première-proef. Bart drijft nog even uit met de voorstelling 'Misschien nog éven wuiven' (Misschien nog éven wuiven, zei Trix gedecideerd /Misschien tóch even wuiven, anders zijn ze gepikeerd /Als adviseur plaveid ik, het koninklijke pad /Misschien nog even wuiven, want anders zwaait er wat.), ondermeer in een mooie zaal in Eerbeek. Met het lied: 'Houdoe Elckerlyc en bedankt!' neemt Bart op 1 en 2 juni op grootse wijze afscheid van het oude (patronaatsgebouw) C.C. Elckerlyc in Hilvarenbeek, samen met het klarinetNsemble en koor Becadans. Het publiek zong staand op waardige wijze de afscheidshymne mee. Op 15 september opent Bart in de hoedanigheid van dorpsschrijver samen met muzikanten en plaatselijke toneelspelers het fonkelnieuwe multifunctioneel cultureel centrum Elckerlyc, in het hart van Hilvarenbeek (zie nieuwspagina). Begin dit jaar besluiten Bart en het salonorkest The Roses uit Eindhoven om samen Franse chansons uit te voeren, die Bart in de loop der jaren vertaalde en zong in zijn shows. Een nieuwe samenwerking is geboren onder de naam: 'Bart & The Roses' en hij legt zich meteen toe op het vertalen van méér Franse chansons, waaronder La Mer van Charles Trenet, 'Et maintenant' en 'L'important' van Gilberd Bécaud. In oktober levert Bart samen met collega-schrijvers het script in van de Tilburgse Revue 'Ik zal oe leere!', die handelt over onderwijs. De voorstellingen zijn in de tweede helft van januari 2015 in de Schouwburg van Tilburg te zien.

Klappen voor de Koningin
Op 17 februari 2012 vernam Bart toevallig in een KLM-toestel richting New York dat Prins Johan Friso een zwaar ski-ongeluk had gehad in het Oostenrijkse Lech. NYC was niet alleen vakantie, hij zou er ook gaan praten om zijn show te spelen voor de Nederlanders aldaar. In Manhattan aangekomen werd het Bart meteen duidelijk dat hij alle geplande voorstellingen moest cancellen. "Ik kan niet anderhalf uur leuk staan doen over een familie die op dat moment in diepe rouw gedompeld is, zo zit ik niet in elkaar." Dus ging de show op zaterdag zaterdag 25 februari 2012 in de Muzenval te Eersel niet door. En alle andere geplande shows werden afgelast. " Geen één theaterdirecteur die het niet begreep. "
In de zomer van 2012 hebben Bart en zijn muzikaal begeleider Frans van der Tak de show deels herschreven. Het resultaat blijkt toch een hele nieuwe show: Klappen voor de Koningin, waarmee hij thans door Nederland toert. Na een serie try-outs is de eerste voorstelling op 29 september in Soest, nabij Paleis Soestdijk. Wekelijks komen er nieuwe voorstellingen bij. In de show zit het lied Machteloos, over het skiongeluk van Prins Johan Friso, dat hier te beluisteren is.
De show in Eersel wordt precies één jaar na dato alsnog gespeeld in de Muzenval in Eersel en wel op zaterdagavond 23 februari 2013.

Dat 'Majesteit is moe' dit jaar in reprise gaat, ligt voor de hand. Niet alleen vanwege het succes van dit programma, maar ook omdat Beatrix' abdicatie dichterbij komt. Dát feit alleen al maakt Barts show nóg actueler. Hij blijft schrijven en schaven voor zichzelf en zijn publiek. "Het mooiste is als ik met m'n eigen programma meegroei en wanneer de mensen dan misschien zeggen: deze voorstelling is voor vandáág gemaakt…" Op Prinsjesdag (dinsdag 20 september 2011) is de aftrap van het nieuwe seizoen in Bergen op Zoom. Passages uit de Troonrede zullen dezelfde avond kleurrijk de revue passeren.
Zo zal Majesteit ongetwijfeld zeggen: "Het internationale financieel-economische klimaat biedt weinig hoop op de korte termijn en de Europese landen zullen dan ook gezamenlijk en eendrachtig naar een oplossing moeten zoeken om op lange termijn de problemen het hoofd te kunnen bieden." Bart lijkt inmiddels Beatrix' barometer te zijn geworden. Met deze show treedt hij ondermeer op in Wassenaar, bij Willem-Alexander en Máxima om de hoek (za 29 oktober 2011) en in Soest (23 maart 2012), op een steenworp afstand van Paleis Soestdijk, dat hij bezocht op 31 december 2010. Zie Nieuwspagina.

'Majesteit is moe' is de titel van het nieuwste programma waarmee Bart overwegend lof oogst. Een bezoeker schrijft hem: 'Ik vind dit het beste programma wat ik tot nu toe van je heb gezien, omdat er een rode -in dit geval oránje- draad in zit'. Bart wordt gevraagd om mee te schrijven aan de jubileum-editie van de Tilburgse Revue (25 jaar) dat de verwachtingsvolle titel 'Duizend Dromen' mee krijgt. Hij ervaart het als een eer om zitting te nemen in het schrijverscollectief, samen met journalist-schrijver Ed Schilders, schrijver-dichter-cabaretier Frank van Pamelen en dichter Jace van de Ven. Verder zijn er concrete plannen voor een nieuw te schrijven musical in de reeks van Caren (1997) en Bevrijdingskind (2005). (Meer hierover op Nieuwspagina.)

Na een even onverwachte als slopende verhuizing (zie nieuws) begint het jaar 2009 voor Bart positief. Na twee mooie voorstellingen van zijn nieuwste show 'Volledig van de coke', mag hij zich verheugen in overwegend lovende reacties van publiek en pers. Het Eindhovens Dagblad noemt zijn teksten 'indrukwekkend' en het Brabants Dagblad vindt dat 'hij zich kan onderscheiden in een overvoerde cabaretmarkt'.
En: 'Als tekstschrijver maakt hij een goede ontwikkeling door '.

De presentatie van het boek 'Vanavond krijg je me helemaal' is gepland in het najaar van 2009.

Nieuw programma seizoen, '08-'09, tekst: Bart de Groof, muziek/ vleugel: Frans van der Tak.
Uitgave nieuwe bundel theaterteksten in productie, presentatie: 16 januari 2009 in De Schalm in Veldhoven.

April: Benefietconcert 'Duizend kaarsjes voor Juultje' ten bate van Langerhans Cel Histiocytose (LCH) in Theater Diligentia in Den Haag werd groot succes.
Oktober: Bart presenteert Internationaal Korenfestival in Praags Concertgebouw Smetana
Op 4 november treedt Bart op tijdens de uitreiking van de Anton Wachterprijs (prijs voor debuterend prozaschrijver) in het Friese Harlingen, de geboorteplaats van Simon Vestdijk.
Voorstellingen in Nederland en Vlaanderen.


Frans van der Tak aan de vleugel
Try-outs in verschillende kleine theaters met nieuw programma.


Met Paul in PePijn
Bart start samenwerking met pianist Frans van der Tak, docent piano aan het Conservatorium van Tilburg. Na diverse succesvolle try-outs, zoals op 15 juni 2006 in Theater Pepijn, zal de première van een nieuwe show 'Vanavond krijg je me helemaal', in 2007 onontkoombaar lijken. De samenwerking blijkt vruchtbaar.
De gemeenteraad Hilvarenbeek besluit tot de bouw van een nieuw Cultureel Centrum.


Premièrefeest Bevrijdingskind; v.l.n.r. Mieke Vestdijk, Ivo de Wijs, Janine en Bart de Groof en Seth Gaaikema
Bart de Groof schrijft zowel de songs als alle dialogen voor de musical 'Bevrijdingskind'. Het Brabants Dagblad kopt op 23 mei op voorpagina met 'Publiek geniet van Bevrijdingskind'. Tienduizend bezoekers uit binnen- èn buitenland zagen deze grootse productie. Musicalwebsite Musical Fan beloonde deze productie met de 4e plaats in de top-10.

Optreden met nieuw materiaal, zichzelf aan de vleugel begeleidend. Bart werpt zich samen met anderen op voor de realisatie van een nieuw Cultureel Centrum voor Hilvarenbeek en richt met ondermeer musicus-componist Maarten Jense een actiegroep op.

Bart wordt benaderd voor het schijven van musical 'Bevrijdingskind' voor het Theater aan de Parade in 's-Hertogenbosch, t.g.v. Nederland 60 bevrijd.
Bart is nauw betrokken bij productie- en begeleidingsproces van nieuw programma De Orkaan Doorstaan, het nieuwe programma van Seth Gaaikema na zijn hartaanval.

Schrijft liedjes en cabaretteksten zonder pianist en concrete uitvoeringsplannen.

Treedt op 20 mei in het huwelijk met Janine van Rijswijk, beeldend kunstenares.
Start als docent Nederlands in Veldhoven waar hij in 2001 vast wordt aangesteld.
Publiceert met enige regelmaat gedichten en proza in diverse boeken.

Bart gaat Nederlands geven aan diverse scholen in Brabant aanvankelijk als vervangend docent in een achterstandswijk in 's-Hertogenbosch.

Bedenkt en schrijft de songs en dialogen voor de musical Caren, gebaseerd op het leven van een 17-jarig meisje, Karin, dat besmet is met het HIV-virus. Hij haalt hiermee de landelijke media. Een paar maanden later gaat de musical in reprise, wederom uitverkocht. Maarten Jense componeerde de muziek en Anita Uitdehaag regisseerde de musical.
Het Brabants Dagblad schrijft: 'Deze musical is een hit!'
Dit jaar leert Bart beeldend kunstenares Janine van Rijswijk kennen.

Mieke Vestdijk geeft Barts tweede bundel Meisje met je rode lippen uit, hertalingen van gedichten van Heinrich Heine, ter gelegenheid van het tweehonderdste geboortejaar van de Duitse romantische dichter. (Copyright Foundation Simon Vestdijk)
Programma: 'Heldere Momenten', piano: Hans Avontuur, première in Theater PePijn, 22 december

Afstuderen Nederlandse taal-en letterkunde (MO-A) op 19 augustus 1995, de dag waarop het Nederlands cabaret officieel 100 jaar bestaat.
Met werkstuk en bijlage over de Literaire aspecten van het cabaretlied, voorwoord: Ivo de Wijs.
Lied Klaaglied om Ythzak met Cor Bakker en orkest voor Tros-radio.

Protestlied Vijftig jaar later, n.a.v. 50e bevrijdingsjaar van Nederland vaak op radio.

Medewerking aan succesvol programma 'De wereld is stapelgek, nou wij nog!' van Seth Gaaikema.
Publicatie groot artikel over Anton van Duinkerken in
Tilburg Magazine.

Programma 'Daar komt de Debutant' met Trio Hans Avontuur.
Verschijnen eerste bundel theaterteksten De Debutant met illustraties van Peter van Straaten.


Trio Avontuur, v.l.n.r.: Hans Avontuur, Bernard Jussen en Thijs de Groof
Programma: 'Hoezalik'tzeggen', met Trio Hans Avontuur.

Dingt als finalist mee naar prijs tijdens het Groninger Studenten Cabaret Festival in de Oosterpoort te Groningen, die Theo Maassen won.


Programma 'Tegenspraak'
(1989)
Programma: 'Tegenspraak'.
Groot landelijk tournee volgt langs voornamelijk Nederlandse scholen en universiteiten, gekoppeld aan een les met videobeelden over het ontstaan en de ontwikkeling van het Nederlandse cabaret: 'Kleinkunst in de Klas'.


Kees van Kooten vermaakt zich uitstekend met Barts 'Requiem der Letteren' in Boekhandel Arcadia aan het Vrijthof in Maastricht, 1988

Programma: 'Op De Vlucht' met Hein Franssen aan de vleugel. Première: 25 januari 1987.

Cabaretdebuut en première op 22 januari met 'Dichterbij'
Iben Bakermans (vleugel) in
De Speeldoos in Vught, waarvoor
Seth Gaaikema zijn technicus
Gé van Tongeren beschikbaar stelt.
Pers en publiek zijn enthousiast.
Een onverwacht tournee dient zich aan, ondermeer langs studentenverenigingen van Utrecht, Leiden en Groningen.

Omdat hij liever zelf zijn teksten schrijft, besluit Bart Nederlands te gaan studeren aan het Moller Instituut te Tilburg, waar hij tijdens de introductie Iben Bakermans tegenkomt. In september besluiten ze een cabaretprogramma te maken.

Tijdens eindexamenklas aan het Odulphuslyceum te Tilburg, auditie aan de Toneelschool in Amsterdam. Hij wordt aangenomen voor de toelatings- en selectiecursus. Cas Enklaar is in deze periode zijn 'mentor'.

In april kennismaking met Seth Gaaikema die hem uitnodigt bij hem aan de Brouwersgracht in Amsterdam zijn teksten te komen voorlezen.
In augustus een ingrijpende operatie aan borstkas in Dekkerswald te Groesbeek door professsor dr. L.K. Lacquet. Revalidatie in sanatorium Dekkerswald.

Bevriend architect en HTS-docent Wibold Hulsbergen voorziet Barts eerste teksten van muziek aan de piano. Eerste optredens met eigen teksten volgen voorzichtig.

Bart organiseert op twaalfjarige leeftijd zijn eerste cabaretavond als Henk Elsink-imitator in een achterzaal van een café. De aanwezige Oekraïnsche econoom Prof. dr. Omélan Kuschpèta Elsink schrijft hierover een enthousiaste brief.
Bart (12) wordt gevraagd op te komen treden tijdens schoolavonden, culturele avonden en feesten.

Operatie aan linker nier na jarenlange ziekte.

Verhuist met ouders naar Hilvarenbeek.

Geboren op 28 juli te Tilburg.
Vader: Rob de Groof, geboren te Semarang (Ned. Indië), wetenschappelijk medewerker-econoom.
Moeder: Liesbeth De Vries, geboren te Arnhem, apothekersassistente.

Bart wordt gekleed door:
ONLY FOR MEN www.onlyformen.nl